נכס קנוי שלא תוכנן מלכתחילה לפי דרישות של בעליו לרוב הוא מתוכנן בצורה גנרית. יש אזשהי חלוקת חלל לחדרים ולכאורה אפשר גם "להסתדר" עם התוכנית הקיימת אבל במצב שבו יש חוסר התאמה בין התכנון של הדירה לאנשים שמתגוררים בה חווית מגורים שנוצרת אינה מהנה ואינה נוחה.
הרבה לקוחות שפונים אליי מתלוננים על תכנון לא מותאם לצרכים שלכם וכתוצאה מכך מדווחים על:
חוסר במקומות איחסון ובלגאן בבית שנוצר עקב זה
חוסר הרמוניה ומתחים שנוצרים בין בני משפחה כאשר החללים לא מוגדרים בצורה נכונה
הרגשה שהבית שלהם משעמם אותם, לא עושה לכם חשק לארח, לתקשר ולהינות מהחלל הפרטי שלהם.
צפיפות ותחושת כובד כשסידור הריהוט או גודלו לא נכון מבחינת הפרופורציה לחלל הנתון.
כמובן שיש תוכניות טובות ויש תוכניות פחות טובות אבל למעשה הן מאוד כלליות וסטנדרטיות ולכן אין בהכרח שיתאימו לכל משפחה או לכל אדם בפרט.
מטרת על החשובה ביותר מבחינתי בהצלחת הפרויקט שהיא להתאים את העיצוב לצרכים של הלקוחות.
ראשית אני מתייחסת ל"צרכים" ברבדים שונים: צרכים פיזולוגיים, רגשיים, עיצוביים וכלכליים. כל רובד מקבל ממני התייחסות נפרדת ואשמח לפרט עליו בפוסט הבא:
מה הלקוח באמת זקוק
הלקוחות לא תמיד יודעים להסביר ולהגדיר את הדרישות שלהם. לשם כך יצרתי שאלון פרוגראמה תכנוני שהוא הטופס הראשון שנצטרך למלא ביחד ובו אני מראיינת את הלקוח שלי על מנת להבין מה ההרגלים שלו, הטקסים היומיומיים ,מה חשוב להם לשלב בעיצוב החדש מבחינת ערך ריגשי, מה התחביבים שלהם, כמה שטחי איחסון הם צריכים עד לרמה של מספר דלתות ומגירות בארונות בגדים.
דוגמא להגדרה נכונה של צרכים: לקוחות הרבה פעמים אומרים לי שהם צריכים שידה לצידי מיטה. אני אשאל אותם אותם "למה היא הולכת לשמש?" ואם הם יענו לי תשובה כגון "להניח ספר או כוס מים" אני אניח שהם לא באמת צריכים שידת מגירות סטנדרטיות שתעלה להם כפול, אולי הם רק זקוקים למדף. שאלות שאני שואלת אותם הרבה פעמים פותחות להם את הראש וגורמות לחשוב על דברים שלא חשבו בכלל לגביי העיצוב שלהם. את הפרוגראמה התכנונית אני הופכת לתכנון ראשוני מפורט- זוהי בעצם תוכנית העמדת ריהוט.
בהמשך התהליך כשהתוכנית נסגרת ומאושרת אני מראיינת את הלקוחות שלי לגביי נקודות חשמל, תקשורת ומים. אני לא אשאל אותם מה הם צריכים כי הם לא תמיד יודעים מה האפשרויות ולכן אני אחשוף בפניהם את האלטרנטיבות השונות, אשאל את השאלות הנכונות. וביחד אנחנו נתאים את התכנון מותאם למה שהם באמת צריכים וזקוקים לו.
גם בתכנון פרטי נגרות בהתאמה אישית אני אשאל אותם בדיוק מה הם רוצים לאחסן בו ואבקש מידות מדויקות של כל פריט על מנת לוודא שפריט הנגרות או מסגרות באמת יכיל את כל הפונקציות.
הטעם והפנטזיות העיצוביות
בית מבחינתי חייב לשקף את האופי והטעם של המתגוררים בו ולכן חשוב לי להבין את הטעם של הלקוחות שלי על מנת ליצור עבורם שפה עיצובית שיוכלו להתחבר אליה ולהרגיש שהם חלק מהתהליך, מה שיגרום לכם חיבור ריגשי יותר לחללים.
בשלב הראשוני הלקוחות שלי יקבלו שאלון עיצובי (שאלון נפרד לשאלון פרוגראמה שדיברתי עליו בסעיף הקודם) על מנת שאוכל להבין איזה חומרים הם אוהבים, איזה סגנון הם מעדיפים, מה סקלת גוונים וגימורים אהובה עליהם ועוד. בהמשך אנחנו נבנה שפה עיצובית משותפת ע"י בניית לוח השראה משותף לכל חלל.
ואיך אני עושה את זה? על ידי תמונות השראה! אני מדריכה את הלקוחות שלי איך לנעוץ תמונות בפינטרסט (רשת חברתית לנעיצת תמונות השראה).
המטרה היא לא להעתיק את העיצוב אלא להבין ולבנות ביחד את סקלת צבעים, חומרים, צורניות, סגנון ושפה ויזואלית. אני כבר אדע איך ליצור מתמונות השראה לוחות חומרים וצבעים ולהפוך אותם להדמיות ולתוכניות לביצוע.
התקציב
פנטזיות עיצוביות זה נהדר ונפלא אבל כולנו יודעים שעליית המחירים לא תיפסק רק בגלל שאתם צריכים לעצב את הבית שלכם, עניין החריגות מהתקציב מוסיף הרבה לחץ ומדיר שינה מרוב האנשים שמשפצים והאתגר הכלכלי הוא עניין חשוב שיש להתייחס אליו בכבוד ולהניח עליו את הדעת. אני מאמינה שעמידה בתקציב היא אחת ההצלחות של פרויקט. אז איך אני מתאימה את העיצוב לתקציב?
כבר בתחילת הטלפון הראשונה אני אתייחס לנושא התקציב מתוך הרגשת מחויבות לשקף ללקוח אם התקציב בכלל ריאלי לסדר גודל של פרויקט. חשוב להבין שיש מפתח עלויות לכל סוג של פרויקט וזה ששכן שלכם שיפץ לפני חצי שנה בתקציב מסוים לא בהכרח אומר שהיום ניתן יהיה לשפץ באותו הסטנדט ובאותו התקציב. אם לקוח אחר יגיד לי שיש לו 150 אלף שח והוא רוצה לשפץ את כל הבית אני אסביר לו שזה תקציב קצת נמוך אבל יש לו 3 אפשרויות: 1.לשדרג את כל הבית באמצעות הום סטיילינג מקצועי-עיצוב ללא שבירת קירות. 2. לשפץ בנתיים רק אזור אחד מסוים- אולי רק את המטבח או חדרי רחצה ואת השאר בהמשך. 3. להגדיל את התקציב אנחנו נשב ביחד נדון ביתרונות וחסרונות של כל אופציה והלקוח יבחר מה שנכון עבורו וכל זה עוד לפני התכנון.
האם זה מספיק? ממש לא. כעת צריך לדייק.
בפעם שניה שנדבר על התקציב זה יהיה לפני תכנון הסקיצות הראשונות. אחרי שהבנו שהתקציב עומד בגדול בסדר גודל של הפרויקט הגיע הרגע לפרט את התכולה על מנת שתהיה קורלציה בין התקציב ובין הסקיצות. הפירוט יעשה ע"י בניית טבלת תקציב שמותאמת ספציפית לפרויקט הספציפי. נראה איך יהיה אפשר לחלק את "העוגה" - על מה ניתן להתפשר ,לרדת בסטנדרט או בכלל לוותר.
בשלב השלישי נדבר על התקציב כשהתוכנית הסופית תתגבש, כמובן לאחר שרמת הפירוט והסגנון כבר יהיה ידוע מראש. בטבלת התקציב יופיע כל עבודת קבלן, כל פריט נגרות וכל רכישה נוספת שתעשה פרונטלית או אינטרנטית עם לינקים מצורפים. זה הזמן לקבל הצעות מחיר מקבלנים, אנשי מקצוע וספקים. ובשורה הלקוח לא יקנה כרית עד שידע כמה כל הקניות יעלו לו.
ומה השלב הבא?
זה הזמן להפוך את הדמיונות, מחשבות ודיבורים לסט תוכניות עבודה מסודרות שכוללות פרטים, חתכים וגם הדמיות! אחרי שהבנתי את הצרכים הפיזיים, ריגשיים, כמותיים והכלכליים שלכם אני אדע בדיוק איך לתכנן את הבית הפרקטי, המעוצב והנח עבורכם.
גם אתם רוצים שאתאים את הבית שלכם לצרכים שלכם?
Comments